İnsanlı Mars seyahati için bir adım daha atıldı

25 Ocak 2023
İnsanlı Mars seyahati için bir adım daha atıldı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) dün, gelecekteki insanlı Mars seyahatleri için "nükleer termal roket motoru" testlerine başlayacağını duyurdu. Amacın uzayın derinliklerine insanlı seyahati hızlandırmak olduğu ifade edildi.

NASA ve ABD Savunma Bakanlığı'nın teknoloji araştırma kolu DARPA, kısaca DRACO ismini verdikleri program kapsamında "gelişmiş nükleer termal itiş teknolojisini" geliştirmeyi ve astronotların, her zamankinden daha hızlı uzayın derinliklerine seyahat etmelerini planladıklarını duyurdu. Bunun Mars'a mürettebatlı uçuşlar için bir hazırlık olduğu vurgulandı. Nükleer termal roket motorunun, 2027 yılına kadar uzayda test edilmesinin planlandığı ayrıca belirtildi.

NASA programla ilgili açıklamasında "Bir nükleer termal roket kullanmak, daha hızlı geçiş süresi sağlar ve astronotlar için riski azaltır. Daha uzun yolculuklar daha fazla malzeme ve daha sağlam sistemler gerektirdiğinden geçiş süresinin azaltılması, Mars'a insanlı görevler için önemli bir bileşendir" denildi.

Nükleer termal roket motoru

Nükleer termal roket motorunda, son derece yüksek sıcaklıklar üretmek için bir fizyon reaktörü kullanıldığı, motorun ise uzay aracını yüksek hıza ulaştıracak itme gücü için reaktör tarafından üretilen ısıyı kullanacağı belirtildi. Nükleer termal roketlerin, geleneksel kimyasal iticilerden üç veya daha fazla kat verimli olabileceği ifade edildi.

Mars ve Dünya arasındaki mesafe yaklaşık yüz milyon kilometredir. Ayrıca, gezegene yapılacak bir görev yaklaşık 21 ay sürecek ve bu, astronotların uzayda geçirebileceklerinden önemli ölçüde daha uzun. Bu yolculukla ilgili riskler önemlidir.

Astronotun olası ölümü

Astronotlar, Mars'a seyahat etmenin getirdiği risklere ek olarak, uzayın zorlu ortamına Ay'dakinden çok daha uzun süre katlanmak zorunda kalacaklar. NASA, astronotların gezegene ulaşmasının yaklaşık dokuz ay süreceğini tahmin ediyor. Bu görev için kullanılacak uzay aracı, insanları uzayla ilgili çeşitli tehditlerden koruyabilmelidir; örneğin, Güneş yönünde patlayan olası bir güneş patlaması, astronotları uzay aracının içinde bile ölümcül düzeyde radyasyona maruz bırakabilir.

Mars toprağına yumuşak iniş

Mars'ın ince atmosferi, uzay aracının yavaşlamasına ve gezegenin yerçekimi tarafından vurulmasından kaçınmasına olanak tanır. Ayrıca, kalın ve sıcak atmosferi çıkarma gemisindeki ısı kalkanının ve diğer ekipmanların aşırı derecede ısınmasına neden olabilir. Bu nedenle, gezegene yumuşak iniş için kullanılacak çeşitli sistemlerin aşırı sıcaklıklara dayanacak şekilde tasarlanması çok önemli olacaktır.

Mars'ta kalmak daha zorlu olabilir

Dünya ile Mars arasındaki mesafe, iki gezegenin yörünge hızları nedeniyle sürekli değişiyor. Bu nedenle, Mars görevlerinin, iki gezegenin birbirine en yakın olduğu fırlatma pencerelerinde gerçekleştirilmesi önemlidir. Bu, astronotların görevlerinin bitiminden önce Mars'a ulaşamamaları durumunda, Dünya'ya geri dönmek için bir süre beklemeleri gerekebileceği anlamına gelir.

Üstelik Mars, üç dört aydan az olmamak üzere kaldıkları süre boyunca, ince atmosferi nedeniyle neredeyse hiçbir yerde astronotları Dünya kadar koruyamayacaktır.

Mars'ın yerçekimi

Mars'ın çekim kuvveti, Dünya'nınkinden sadece yüzde 38 daha yüksek. Bunun insan vücudunu nasıl etkileyeceği bilinmese de, uzun süre gezegene maruz kalmanın bazı kişilerde daha zayıf kaslar geliştirmesine neden olabileceğine inanılıyor.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…