12 Mart 1971 Darbesi 52. Yılında İstanbul’da Protesto Edildi

13 Mart 2023
12 Mart 1971 Darbesi 52. Yılında İstanbul’da Protesto Edildi

12 Mart 1971 Askeri Darbesi, darbenin 52. Yılında bir basın açıklaması ile protesto edildi. 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerinde sol görüşlü oldukları için TSK’dan ilişikleri kesilen askerlerin kurmuş olduğu Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) tarafından düzenlenen basın açıklamasına, darbe dönemlerinde işkencelerde, cezaevlerinde ve idam sehpalarında hayatını yitirenlerin yanı sıra 11 ilde meydana gelen depremde vefat edenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. 

Açış konuşmasını yapan dernek başkanı Çetin Ali Nergis, darbelerden hesap sorulması konusunda nasıl ısrarcıysak, bu konuyu nasıl takip ediyorsak, depremde yurttaşlarımızın hayatını kaybetmelerine neden olan bu büyük sorumsuzluğun da takipçisi olacağız diyerek başladı sözlerine. 

C:\Users\ASUS\Downloads\12 Mart 2023 kuşluk parkı.jpeg

Basın açıklaması öncesinde 12 Mart’ın simge mekanlarından birisi olan ve bugün yerinde bir anıt olan Ziverbey köşkünün bulunduğu Erenköy Kuşluk parkını ziyaret ettiklerini belirten Nergis, İşkence Görenlere Saygı Anıtı’ nın işkencelerin son bulması ve 12 Mart’ın unutulmaması için önemli olduğunu ancak ne yazık ki, işkencenin ortadan kaldırılmadığı ve darbecilerden hesap sorulamadığını söyledi. Yeni bir seçim dönemine girildiğini hatırlatan Nergis, 21 yıldır iktidarda oldukları halde 24 yıl önceki depremden gereken dersleri çıkarmayan ve bugün sorumluluklarını yerine getirmeyenlerden, işkencecilerden ve darbecilerden hesap sorulacak günlerin yaklaşmakta olduğunu söyledi. Bu seçim, bu sorumsuzluğun sahibi bu ucube tek adam rejimi ile gelecek aydınlık, demokratik bir cumhuriyete yürüyüşün seçimi olacak dedi. 

Ardından basın açıklamasının okunmasına geçildi. Basın açıklamasında da deprem felaketine vurgu yapılırken, yaklaşmakta olan seçime ilişkin şu sözlere yer verildi;

“..bugün sevinerek görüyoruz ki, ülkemizin akıl, sağduyu ve vicdan sahibi insanları, giderek bu umudu daha fazla büyütecek adımları atıyorlar. Bizlerin sevinci, bu istibdat düzeninin savunucularının korkusu haline geliyor.”

Demokrasiye kavuşmak için ayrımsız tüm darbelerden hesap sorulması gerektiği belirtilirken, ayrıca, “Birleşe Birleşe Kazanacağız sözlerinde ifadesini bulan birlikte mücadele azim ve kararlılığı ile tek adam rejiminin sonunu nasıl hep birlikte getireceksek, sonrasında da aynı kararlılıkla haklarımızın savunucusu olacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.” denildi

Konuşma ve basın açıklamasının okunması sırasında ADAM-DER üyeleri, “İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek”, “Darbeciler Halka Hesap Verecek”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız” sloganlarını attılar.

Basın Açıklamasının tam metni şöyle;

Basına ve Kamuoyuna,

12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbe dönemlerinde, sol düşüncelere sahip oldukları için Türk Silahlı Kuvvetlerinden uzaklaştırılmış olan askerlerin kurmuş olduğu, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) olarak, 12 Mart 1971 faşist darbesinin 52nci yılında tüm darbeleri ve diktatörlükleri protesto ediyor, lanetliyoruz.

12 Mart 1971’in üzerinden 52 yıl geçmiş olmasına rağmen ne bu darbe, ne de ardından gelen darbeler sorgulandı. Darbeciler, o dönemin siyasi sorumluları,  işkencecileri kollarını sallayarak dolaşmaları bir yana, devlette yeni görevler verilerek ödüllendirildiler.

Her darbe, toplumda derin yaralar açarken, orduda da kıyımlara neden oldu. Nasıl ki, toplumun devrimci, ilerici, yurtsever emekçileri, gençleri, aydınları işkencelerden geçirilip cezaevlerine doldurulduysa, Türk Silahlı Kuvvetlerinde de 12 Mart darbe döneminde 600 dolayında yurtsever devrimci asker aynı süreçleri yaşadılar.

Ne yazık ki, geçen yıllar içerisinde darbelerden gerçek anlamda hesap sormak şöyle dursun, açık ya da örtülü yeni darbelere, 2015 yılında cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişimine ve ardından gelen sivil darbeye tanık olduk. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye adlandırılan bir tek adam rejimi altında, darbe dönemlerini de aşan uygulamaları yaşadık, yaşıyoruz. 

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği, darbe dönemlerinde hakları gasp edilmiş askerlerin haklarını örgütlü biçimde savunmak ve ülkemizde bir daha darbeler olmasın, diktatörlükler olmasın ve bunlardan hesap sorulsun diyerek kuruldu. Bu hedeflere ulaşmanın ilk koşulunun ülkemizde gerçek bir demokrasinin tesisinden geçtiğini biliyoruz. 

Geçtiğimiz ay bütün ülkeyi yasa boğan, 11 ilde resmi açıklamalara göre 48 bini aşkın yurttaşımızın hayatını yitirdiği bir büyük deprem yaşadık. Bu doğal afet, liyakatsiz, beceriksiz ve vicdansız yöneticiler eliyle kısa sürede bir büyük felaket haline geldi. Her türlü meclis ve halk denetiminden uzak yönetimlerin halklar için nasıl bir tehlike haline gelebildiğinin kanıtı oldu bu felaket. Her kademedeki sorumluların ortaya çıkarılması ve hesap sorulması da yine ülkemizde demokrasinin tesisi ile mümkün olabilecek.

***

ADAM-DER, kuruluşundan bugüne kadar barış, demokrasi ve özgürlüklerin kazanılması için, bu uğurda mücadele edenlerle her zaman omuz omuza, yan yana oldu.

Hep birlikte bir büyük umudu; savaşsız, sömürüsüz, barış içinde yaşanacak bir dünya ütopyasını hiç terk etmedik. 

Halkı birbirine düşman eden kutuplaşmalara neden olan nefret dilinin, hakları ve özgürlükleri için mücadele edenlere yönelik şiddetin son bulacağına, adil bir yargının tesis edileceğine olan inancımızı hiçbir zaman yitirmedik.

Ve bugün sevinerek görüyoruz ki, ülkemizin akıl, sağduyu ve vicdan sahibi insanları, giderek bu umudu daha fazla büyütecek adımları atıyorlar.

Bizlerin sevinci, bu istibdat düzeninin savunucularının korkusu haline geliyor.

Dileğimiz odur ki, 

Sendikal hakları ve daha iyi bir yaşam için mücadele eden emekçilerin, 

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve hayatta kalma mücadelesi veren kadınlar ve LGBTİ+ bireylerin,  

Ortak vatanda eşit yurttaşlık mücadelesi veren Kürt yurttaşların, 

Artık ötekileştirilmek, yok sayılmak istemeyen, inancını özgürce yaşamak isteyen Alevilerin,

Toprağına, suyuna, yaşam alanlarına sahip çıkan kentlisi ve köylüsü ile tüm doğa savunucularının talepleri, beklentileri

Ve elbette, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin sadece sol görüşlü oldukları için TSK’dan uzaklaştırdığı askerlerin gasp edilmiş hakları,

Bu yeni dönemde iade edilir.

“Birleşe Birleşe Kazanacağız” sözlerinde ifadesini bulan birlikte mücadele azim ve kararlılığı ile tek adam rejiminin sonunu nasıl hep birlikte getireceksek, sonrasında da aynı kararlılıkla haklarımızın savunucusu olacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.

 

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği olarak, 12 Mart 1971 darbesinin 52. yılında, tüm darbeleri lanetlerken, ülkemizin gerçek anlamda demokrasiye ulaşması için ayrımsız tüm darbelerle hesaplaşılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Darbelerin temel hak ve özgürlüklere, emek barış ve demokrasi güçlerine verdiği zararın bilinciyle, her türlü askeri ve sivil darbeye, diktatörlüğe, savaşa karşı olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz.

ADAM-DER olarak, kültürler ve halklar coğrafyası ülkemizin gerçekten demokratikleşmesi ve barışa kavuşması için, tüm emek, barış ve demokrasi güçleri ile birlikte mücadeleyi sürdüreceğiz.

Saygılarımızla

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği

ADAM-DER YÖNETİM KURULU

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…