Uluslararası Kızılay, Türk Kızılayı’nı mercek altına aldı: Statüsü değişecek

14 Mart 2023
Uluslararası Kızılay, Türk Kızılayı’nı mercek altına aldı: Statüsü değişecek

Uluslararası çatı kuruluşların, ticari faaliyetleri nedeniyle Kızılay’ı karşılıksız yardım yapan kuruluş statüsünden çıkarmaya hazırlandıkları belirtildi.

Karşılıksız yardım etmesi gereken bir yardım kuruluşu olan Kızılay, elindeki çadırları depremzedelere hemen dağıtması gerekirken AHBAP'a satmıasıyla gündeme gelmişti. Kızılay başkanının, Holding haline getirilen Kızılay'ın  bünyesindeki 11 şirketten huzur hakkı aldığı, yönetimine Binali Yıldırım'ın oğlu, gelini ve başka AKP'lilerin olduğu ortaya çıkmıştı.

Bu kuruluşların, ticari faaliyetleri nedeniyle Kızılay’ı artık karşılıksız yardım yapan kuruluş statüsünden çıkarmaya hazırlandıkları ifade ediliyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çadır ve gıda sattığı ortaya çıkan ve tepkilerin odağında olan Kızılay, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu’nda (IFRC) da gündem oldu.

HaberTürk yazarı Bülent Aydemir, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu’nun (IFRC), Kızılay’ın 11 ticari şirketi nedeniyle statüsünü değiştirmeye hazırlandığını belirtti. 

Aydemir’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Tüzüğünde yer alan maddelere göre Kızılay; tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşu olarak tanımlanıyor. Bu tarz uluslararası yardım kuruluşları, faaliyetlerini kâr amacı gütmeden ve karşılıksız yürütüyor ancak son depremde de yaşandığı üzere; çadır, malzeme satışı ve Kızılay’ın bağlı 11 şirketiyle yürüttüğü faaliyetler, uluslararası çatı kuruluş IFRC ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nde (ICRC) tartışma konusu oldu. Bu kuruluşların, ticari faaliyetleri nedeniyle Kızılay’ı artık karşılıksız yardım yapan kuruluş statüsünden çıkarmaya hazırlandıkları ifade ediliyor. Bu karar, üst komiteler tarafından kabul edilirse Kızılay, artık uluslararası platformlarda karşılıksız ve gönüllülük esasına çalışan dernek olarak tanımayacak.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…