'İktidara geldiğimizde Demirtaş ve Kavala serbest bırakılacak'

16 Mart 2023
'İktidara geldiğimizde Demirtaş ve Kavala serbest bırakılacak'

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun dış politika danışmanı Ünal Çeviköz, iktidara geldiklerinde cezaevinde tutulan Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkında verilen AİHM kararlarına uyulacağını açıkladı.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanlarından Ünal Çeviköz, iktidara gelmeleri halinde dış politika alanında planladıkları hamleleri ABD merkezli Politico dergisine anlattı.

Çeviköz, iktidara geldiklerinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen cezaevinde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılacağını açıkladı.

Politico, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala için "Erdoğan'ın şimdi cezaevinde tutulan en tanınmış muhalifleri" ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Çeviköz, Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile ilişkilerde normalleşme ve yakınlaşma mesajları verirken, yeni bir hükümetin Türkiye'nin insan hakları konusundaki "lekelenmiş sicilini" onarmaya çalışacağını kaydetti.

İç siyasette de bir normalleşme süreci başlatacaklarını ifade eden Çeviköz şöyle konuştu:

"Bu da müttefiklerimize ve tüm Avrupa ülkelerine basitçe, 'Türkiye'nin yeniden demokrasi yolunda olduğu' mesajını verecek ve Türkiye'nin pozisyonuna dair algıda ciddi bir değişiklik yaratacak. Ülkemizin, modern uluslar topluluğunun bir parçası olarak demokratik bir ülke olmasını istiyoruz." 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…