Engizisyon 'Mahkemesi' RTÜK ceza yağdırdı!

22 Mart 2023
Engizisyon 'Mahkemesi' RTÜK ceza yağdırdı!

İktidarın sansür aygıtı Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) halkın haber alma hakkını savunan TELE1, Halk Tv ve Fox Tv’ye yine ceza yağdırdı. Kararı duyuran RTÜK üyesi İlhan Taşcı ayrıca “Ali Sunal’ın sunucusu olduğu Güldür Güldür’e ceza veremeyince programın yayıncısı Show TV’ye bir dizideki kadına şiddetten % 5 para 5 kez de program durdurma cezası verdi.” dedi.

İktidarın sopası haline gelen RTÜK, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve Prof. Dr. Emre Kongar’ın 18 Dakika programına yüzde 3 para cezası verdi. Öte yandan, Halk Tv, Fox Tv ve Show Tv’ye de ceza yağdı.

Kararı sosyal medya hesabından duyuran RTÜK üyesi İlhan Taşcı sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu:

RTÜK, Selahattin Demirtaş’ın öykü kitabı Dad’ın tanıtıldığı Halk TV’ye suçluyu övmekten % 5 para 5 kez de program durdurma cezası verdi.”Bazı kitaplar vardır ki bombadan daha tesirli” olmaya devam ediyor! Kitaptan korkanlar ülkesi. Terör örgütüne üyelik noldu?

RTÜK, sorumluların deprem sonrası istifa etmemesini eleştiren Ali Sunal’ın sunucusu olduğu Güldür Güldür’e ceza veremeyince programın yayıncısı Show TV’ye bir dizideki kadına şiddetten % 5 para 5 kez de program durdurma cezası verdi. Oysa TRT’de kadına şiddetin alası var…

Adeta Engizisyon Mahkemesi gibi davranan RTÜK, Halk TV’ye Kayda Geçsin programında Turhan Çömez’in İskenderun’da jeneratör çalışmadığı için solunum cihazına bağlı insanların öldüğünü açıklamasının tarafsızlık ilkesine aykırı yayın olduğu gerekçesiyle yüzde 3 para cezası verildi. Gerçeği söylemenin suç sayıldığı ülke! Neredeyse 'dünya dönüyor' demeyi bile suç sayacak!

Orta Sayfa programında dere yatağındaki yapılaşmanın ve yurtdışından aldığı ödeneklere karşın ıslah çalışması yapmayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin eleştirilmesini küçük düşürme sayan RTÜK; Fox TV’ye % 3 para cezasını uygun gördü! İktidar belediyesi eleştirilemeyecek…

Tele 1’e de Merdan Yanardağ ile Prof. Dr. Emre Kongar’ın 18 Dakika programındaki AKP’nin faşizan bir parti olduğu ifadesi ve kadın yürüyüşü yasağının eleştirilmesi nedeniyle % 3 para cezası verildi. Kararların tamamına karşıoy kullandım.

RTÜK bugünkü toplantında seçim öncesi eleştirel yayın yapan yayıncıları hizaya getirmeyi hedeflediğini aldığı bu kararlarla çok net gösterdi. Ama meydanı boş bırakmayacağız. Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı mücadelesini ödünsüz sürdüreceğim…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…