'AKP, bekası için kadınların yaşam hakkını pazarlık konusu haline getirdi'

27 Mart 2023
'AKP, bekası için kadınların yaşam hakkını pazarlık konusu haline getirdi'

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 6284 sayılı yasayla ilgili, AK Parti'nin bekası ve iktidarını korumak için kadınların yaşam hakkını pazarlık konusu haline getirdiğini söyledi.

İktidar partisi AKP, tek kişilik yürütme organı kimliğindeki Erdoğan, uygulamakla yükümlü olduğu Medeni Yasa hükmüyle sabit yoksulluk nafakası ismi yerine kadın düşmanlarının verdiği ismi ittifak protokolüne yerleştirmiş. Kadınların nafakasını kesme vaadi aynı zamanda seçimlerden sonra Medeni yasanın budanacağı anlamına geliyor. Kadınların, boşanma, velayet, edinilmiş malların ortak bölüşümü, aile konutu şerhi gibi hakları kırpılmak isteniyor tek kelimeyle nafaka dendiğinde arka planda çocuklar için verilen iştirak ve tedbir nafakaları da kesilecek.

Cumhur ittifakının yeni blileşenleri Hüdapar ve Yeniden Refah'ta kız çocuklarının evlilik yaşını 12’nin de altına 6 ila 9 yaşlara indirilebileceğini söyleyenler veya bu taleplere itiraz etmeyenler var. Fatih Erbakan, “ninelerimiz erken evlendi ve çok mutluydu” gibi pedofil eğilimi taşıyan iddialarla gündeme gelmişti.

Cumhur ittifakının yeni müttefiklerle (Yenidne Refah ve HüdaPar) yaptığı protkollerde, kadına karşı şiddeti önlemeyi içeren 6284 sayıl yasanın adından daha çok bilinen numarası da yer almıyor. Ancak yıllardır yürütülen kara propagandayla şiddet yasasına itiraz ettikleri her ifade protokolde yazılı. Protokolde yasanın ismi yok ama cismi var ve seçim kazanılırsa ismi de var olacak. Protokol şu bölüm var: “Aile bütünlüğünün korunması için mevcut yasalardaki aykırı hükümlerin ayıklanmasına, manevi değerlerimize aykırı fiillerin ve sapkınlıkların önlenmesine yönelik yasal düzenlemelere, süresiz nafaka konusundaki mağduriyetlerin giderilmesine ağırlık verilecektir.” Yıllardır İstanbul Sözleşmesi ve 6284 karşıtlığını yürütenlerin tüm iddiaları bu cümlelerde yer alıyor.

**

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu’nda Yeniden Refah Partisi ve HÜDAPAR'ın katıldığı Cumhur İttifakı’na dahil partilerin 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'a yaklaşımlarına tepki gösterdi.

Beştaş, AK Parti'inin bekası ve iktidarını korumak için kadınların yaşam hakkını pazarlık konusu haline getirdiğini belirterek, "Kadınların şiddet görmeme hakkını, özgür ve eşit birey olarak yaşama hakkını pazarlık haline getirdi" ifadelerini kullandı.

Beştaş, şunları söyledi:

"AKP, bekası için iktidarını korumak için kadınların yaşam hakkını pazarlık konusu haline getirdi. Kadınların şiddet görmeme hakkını, özgür ve eşit birey olarak yaşama hakkını pazarlık haline getirdi. Adalet ve Kalkınma Partisi içindeki tüm kadınların başta buna isyan etmesi gerekiyor. 6284’ü düzenlemek, süresiz nafaka hakkını tartışmaya açmak ne demektir? Bu çağdışı, bu korkunç, bu şiddete onay veren, cinayetlere onay veren, tecavüzlere onay veren düzenlemeyi biz kadınlar asla kabul etmiyoruz.

Bu ittifaka Türkiye’de milyonlarca kadın 14 Mayıs’ta kırmızı kart gösterecek. Bu ittifaka geçit vermeyeceğiz. AKP ve MHP iktidarı yaptığı ittifaklarla Türkiye’yi yüzlerce yıl geriye götürmek, kadınların yaşam hakkını gasp etmek, kadınların şiddetten korunmasını öngören yasayı bile tartışmaya açmışlardır. Kadınlar kesinlikle bu ittifaka kırmızı kart gösterecek, hayır diyecek ve bu iktidarı biz kadınlar indireceğiz. Bu saltanatlarını bitireceğiz."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…