CHP'ye gelen 'son 10 gün' istihbaratı: 'Erdoğan sahte videolar için düğmeye bastı'

2 Mayıs 2023
CHP'ye gelen 'son 10 gün' istihbaratı: 'Erdoğan sahte videolar için düğmeye bastı'

Üst düzey bir CHP yetkilisi, cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun seçime günler kala İletişim Başkanı Altun'a yaptığı 'dark web' ve 'Cambridge Analytica' uyarısının arka planını anlattı: "Sahte videolar ve muhalif sitelere saldırılar planlanlanıyor."

Artı Gerçek - Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimlere 12 gün kala Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibine yaptığı 'dark web' ve 'Cambridge Analytica' uyarılarının arka planında, CHP'ye gelen "son 10 gün" istihbaratının bulunduğu belirtildi. Buna göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını yıpratmak amacıyla “deep fake” ve “Cambridge Analytica” benzeri sistemleri birlikte kullanarak “sahte video ve ses kayıtları” üretmek için düğmeye bastı.

'MUHALİF SİTELERE KARŞI ÇOK SAYIDA HACKER KİRALANDI'

Gazeteci Murat Yetkin, üst düzey bir CHP kaynağına dayandırdığı yazısında, bu amaçla bazısı “dark web” üzerinden olmak üzere yurtdışından çok sayıda “hacker” kiralandığını belirtti. Buna göre, muhalefete yönelik “DDoS” saldırılarıyla eleştirel ve muhalif sitelerin engellenmesi, iktidar yanlılarının da öne çıkarılması için kampanya hazırlandı.

'SÖYLEMEDİĞİ ŞEYLERİ SÖYLEMİŞ GİBİ GÖSTERECEKLER'

Bu kampanyanın asıl hedefinin Kılıçdaroğlu olduğunu da yazan Yetkin, seçim sonuçlarına müdahale edilmesinin amaçlandığını belirtti: "Amaç Kılıçdaroğlu'nu Erdoğan’ın seçim kampanyasında kullanabileceği kişilerle görüşmüş, söylemediği şeyleri söylemiş gibi [gösterecek] ses ve görüntü kayıtları üretip bunları hedef internet kullanıcılarına göndererek seçim sonuçlarına müdahale etmek." 

'KARALAMA KAMPANYASI ABD ZİYARETİ ÜZERİNE KURULACAK'

Yetkin, "CHP’deki istihbarata göre seçime bir hafta, on gün kala devreye alınacak Kılıçdaroğlu’nu karalama kampanyasının özellikle üzerinde durulan hedef zaman dilimiyse ABD seyahati" ifadelerini kullandı.

Murat Yetkin'in kişisel blogunda yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 29 Nisan’da Kayseri mitinginde konuşurken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetiminin seçime “on gün kala” girişeceği “en pis işleri bildiğini” öne sürmüştü.

1 Mayıs gecesi “on güne iki gün var” diye başladığı Twitter mesajında doğrudan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibinini “dark web” ve “Cambridge Analytica” maceralarıyla “yabancı istihbarat servislerinin” oyununa düşmemeleri konusunda uyardı.

Altun -yine geç saatlerde- kendi Twitter hesabından Kılıçdaroğlu’nu yardımcıları Çağatay (Özdemir) ve Evren (Başar) ile Bilgi İşlem Daire Başkanı Serhat (Eroğlu) gibi kamu görevlilerini hedef yapmakla suçladı. “Neyin önünü almaya çalıştığınızı çok iyi biliyoruz” cümlesiyle ise adeta Kılıçdaroğlu aleyhine bir siber kampanyadan haberli olduğunu kabul ediyordu.

İletişim Başkanı Altun, kendisinin çok iyi bildiği neyin önünü almak için bu çıkışı yaptığını söylemiyordu.

Üst düzey bir CHP kaynağı ise Kılıçdaroğlu’nun “son on gün” ve “Cambridge Analytica” ile kastedilen siber seçim müdahalelerinin arkasındaki önemli istihbarat bilgilerinin bulunduğunu YetkinReport’a açıkladı.

CHP’DEKİ 'SON ON GÜN' İSTİHBARATI

Bu iddiadaki hesaba göre Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik “son on gün” kampanyası 3 Mayıs ya da 4 Mayıs’ta, yani yarın ya da ertesi gün başlatılacak; seçim 14 Mayıs’ta.

Bir süre önce CHP Genel Merkezine gelmeye başlayan bilgiler ise şöyle:

• Gelen istihbarat bilgilerine göre Erdoğan, İletişim Başkanlığı üzerinden Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını yıpratmak amacıyla “deep fake” ve “Cambridge Analytica” benzeri sistemleri birlikte kullanarak “sahte video ve ses kayıtları” üretmek için düğmeye bastı. (Bu kavramların ne demek olduğuna birazdan değineceğim.)

• Bu amaçla bazısı “dark web” üzerinden, yurtdışından çok sayıda “hacker” kiralandı. Muhalefete yönelik “DDoS” saldırılarıyla eleştirel ve muhalif sitelerin engellenmesi, iktidar yanlılarının da öne çıkarılması kampanyası hazırlandı.

• Kampanyanın asıl hedefiyse Kılıçdaroğlu: amaç Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’ın seçim kampanyasında kullanabileceği kişilerle görüşmüş, söylemediği şeyleri söylemiş gibi ses ve görüntü kayıtları üretip bunları hedef internet kullanıcılarına göndererek seçim sonuçlarına müdahale etmek.

'BELDEN AŞAĞI VURUŞ HAZIRLIĞI'

CHP’deki istihbarata göre seçime bir hafta, on gün kala devreye alınacak Kılıçdaroğlu’nu karalama kampanyasının özellikle üzerinde durulan hedef zaman dilimiyse ABD seyahati.

Burada önemli olan iddianın ortaya atılması kadar iddianın yayılması için gerekli siber altyapının hazırlanması. Yapay zekâ kullanımı alanındaki gelişmeler bu tür sahte üretimleri kolaylaştırıyor. Ve bu yolla, bazı bilişimcilerin “derin sahtekârlık” olarak Türkçeleştirdiği “deep fake” yöntemleriyle üretilmiş bu ses ve görüntülerin muhalif seçmeni Cumhur İttifakına oy vermese de sandığa gidip Millet ittifakı adayı için oy kullanmaktan caydırmak."

TUNCAY ÖZKAN NE DEMİŞTİ?

CHP liderinin Fahrettin Altun ve ekibine 'uyarısı' sonrası CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'ın açıklaması yeniden gündem olmuştu.

Kılıçdaroğlu'nun iktidara yönelik 'Son 10 günde girişilecek pis işleri biliyorum' diyerek açıklama yapmasının ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tuncay Özkan, "Yurtdışından ekip getirmişler. Sesleri birleştiriyorlar, görüntüleri birleştiriyorlar. İsim isim belgeler var" demişti.

Sözcü TV'ye açıklamalarda bulunan Özkan, kara propagandaya maruz kaldıklarını belirterek "Yurtdışından ekip getirmişler. Sesleri birleştiriyorlar, görüntüleri birleştiriyorlar. Esenyurt'ta basılan broşürün devamını sağlayacak görüntüler ve ses kayıtları var. Bunlarla ilgili olarak Genel Başkanımızın elinde çok güçlü, isim isim belgeler var" açıklamasında bulunmuştu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…