AKP'nin video manipülasyonu başladı: PKK ve Kılıçdaroğlu aynı videoda

4 Mayıs 2023
AKP'nin video manipülasyonu başladı: PKK ve Kılıçdaroğlu aynı videoda

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dikkat çektiği manipülatif videolar reklam içeriği olarak Youtube’da yayılmaya başladı.

Youtube’da AKP propagandası yapan sayfalar, popüler videolara reklamlar vererek Kılıçdaroğlu ve PKK yöneticilerini aynı videoda birleştirdi. Videolarda PKK yöneticileri konuşurken, Kılıçdaroğlu’nun seçim şarkısı ‘Sana Söz’ çalıyor.

Diken’e konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, söz konusu videolar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Uyarmıştı

Millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı organizasyonuyla sosyal medyada manipülatif içeriklerin dolaşıma girebileceğini söylemişti. Kılıçdaroğlu, “Son 10 güne iki gün kaldı. Ben son uyarımı yapayım. Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren; anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. SON UYARIMDIR!” demişti. 

Youtube’da yayılıyor

Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği videolardan bazılarının Youtube’da yayılmaya başladığı ortaya çıktı. Sitede açılan ve 20 binden fazla abonesi bulunan Büyük Türkiye adlı AKP propogandası yapan hesapta Kılıçdaroğlu ve PKK yöneticilerinin aynı videolarda yer aldığı belirlendi.

‘Sana Söz’ çalıyor

Videolarda Kılıçdaroğlu’nun seçim şarkısı ‘Sana Söz’le başladıktan sonra, araya örgütün üst kademe yöneticilerinin konuşmaları ekleniyor. PKK yöneticileri konuşurken arkada Kılıçdaroğlu’nun seçim şarkısı kısık sesle yer almaya devam ediyor. Konuşma bitince de Kılıçdaroğlu tekrar videoya giriyor ve “Sana söz yine baharlar gelecek, Bay Kemal sözünden dönmeyecek” diyor.

Öte yandan sayfada yer alan videoların daha fazla görünür olması içinde Youtube reklamı olarak yerleştirildiği de görüldü. Kullanıcılar açtığı videolarda araya giren reklamlarda, PKK yöneticileri ve Kılıçdaroğlu’nu bir arada görüyor.

Benzer videolar, LGBTİ+ karşıtlığı üzerinden cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, İYİ Partili Bahadır Erdem içinde hazırlanmış. Ayrıca CHP liderinin eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun da Dilek Doğan’ın polisler tarafından öldürülmesinin ardından söyledikleri de bir video haline getirilerek yüklenmiş.

CHP’den suç duyurusu

Diken’e konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, söz konusu videolar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Özkoç, yapılanların ‘yardım, yataklık ve örgüt propagandası’ suçu kapsamında yer aldığına dikkat çekti.

Özkoç şunları söyledi:

*Türkiye Cumhuriyeti 1984’ten beri terör örgütüyle mücadele ediyor. Burada binlerce insanımızı, güvenlik görevlimizi kaybettik. Terörle mücadele, sadece askerin ve polisin değil tüm kamu kurumlarının sorumluluğundadır. Terörle mücadelede devletin kırmızı çizgileri ve olmazsa olmazları vardır.

*Evrensel kabuller vardır. Hiçbir devlet mücadele ettiği örgütün sözcülerinin açıklamalarının yayılmasına, terör örgütlerinin meşrulaşmasına izin vermez.

*İktidarsa sanki meşru bir aktörmüş ya da militanları oy kullanabiliyormuş gibi yöneticilerin açıklamalarını ekranlara taşıyorlar. Mitinglerinde kullanıyorlar ve herkesin vergileri ile finanse edilen devlet kanalı TRT’de de bunların yayınlanmasına ön ayak oldular.

*Bu teröre yardım ve yataklık etmektir. Örgüt propagandasıdır. Bu seçimin aktörleri terör örgütleri değil, yasalarımıza göre kurulmuş olan siyasi partilerdir. Bu propaganda yöntemi milli güvenlik sorunu haline geldi.

*CHP hiçbir terör örgütüyle gizli ya da açık görüşme yapmamıştır. Devlet kurumları içinde örgütlenmelerine ön ayak olmamıştır. Listelerinde yer vermemiştir. Tüm sorunları yasal ve meşru çizgide çözmeyi ilke edinmiş CHP olarak yetkililer devlet ciddiyeti takınmaya davet ediyoruz.

*Yaptıkları eylemlerin hukuki sonuçları olacağını da hatırlatıyoruz. Suç duyurusunda bulunacak ve tüm süreci sonuna kadar takip edeceğiz.

Diken / Altan Sancar

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…