İŞİD'e silah satan Türk şirketlerine Hükümetin bir yaptırımı olmuş mu?

27 Şubat 2016
İŞİD'e silah satan Türk şirketlerine Hükümetin bir yaptırımı olmuş mu?

AB adına rapor hazırlayan CAR'un (Conflict Armament Research) raporuna Türkiye ne diyor? -Rapor BM bünyesinde kurulan 'IŞİD ve El-Kaide Yaptırımlar Komitesi'ne verileceğinden 17 Nisan'dan sonra Türkiye'yi nasıl bir süreç bekliyor?

17 Aralık 2015’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD ile Rusya’nın, IŞİD'in finansal kaynaklarının kurutulmasına yönelik ortak hazırladığı tasarı kabul edildi. Tasarı, yalnızca IŞİD'in mali kaynaklarının kurutulması değil, IŞİD ile herhangi bir ilişkide olan kişi veya tüzel kişilere de ağır yaptırımların uygulanmasını içeriyor. Ayrıca Konsey’in aldığı kararın bağlayıcı niteliği olduğu için tüm dünya ülkelerinin buna uyma zorunluluğu bulunuyor. 

Türkiye’nin de katıldığı BM Genel Merkezi’ndeki toplantı 'Uluslararası Barış ve Güvenliği Tehdit Eden Terörist Eylemler' başlığı ile yapıldı. Kararda, IŞİD ile herhangi bir ticari ilişkide bulunanlara ağır yaptırımlar getiriliyor. Herhangi bir birey, grup veya teşebbüsün, IŞİD ile ticari ilişki içinde olması veya desteklemesi durumunda mal varlıkları dondurulacak, seyahat yasağı getirilerek BM yaptırımlarına maruz kalacak. 

Tüm ülkeleri kapsayan karar, aşırılık yanlısı grup ve kişiler hakkında bilgilerin paylaşımını da zorunlu kılıyor. IŞİD’in petrol satışlarının durdurulması, uluslararası banka transferlerinin engellenmesi gibi örgütün bundan sonra her türlü ekonomik aktivitesinin BM bünyesinde kurulan “IŞİD ve El-Kaide Yaptırımlar Komitesi” tarafından izlenmesi amaçlanıyor.

Konsey kararı, IŞİD'in finansmanını frenlemek için atılan adımların 120 gün içinde BM’ye rapor edilmesini ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un tavsiyesi ile de 45 gün içinde Konsey’in 'stratejik düzeyli rapor' halinde konuyu neticelendirmesini içeriyor.  Yani 17 Nisan 2016’ya kadar rapor oluşturulacak..

Yaptırımlar Komitesi dışında, özellikle 17 Nisan’dan sonra adını sıkça duyacağımız bir başka kurum daha var..

Conflict Armament Research (CAR) .. Silahlanma ve Çatışmaları Araştırma -olarak çevirebiliriz.

CAR, IŞİD’in Musul’u el geçirdiği temmuz 2014’ten beri sahada araştırmalarını sürdüen, özellikle IŞİD’e silah ve mühimmat tedarikini araştırmak için Avrupa Birliği AB) tarafından yetkilendirilen bağımsız bir organizasyon.

Bu kurumun hazırladığı 105 sayfalık bir Rapor mevcut.. Ve Türkiye hakkında çok ciddi iddialara sahip.. Özet olarak, madde madde ifade edersek, CAR Raporunda şunlar var:

1. CAR, IŞİD’e mühimmat sağlayan şirketlerin izlerini Irak’ın El Rabia, Kerkük, Musul ve Tikrit kentleri ile Kobani’de IŞİD’in terkettiği yerlerde bıraktığı silahlardan buldu.

2. CAR’ın alan araştırma ekipleri, Temmuz 2014’ten Şubat 2016’ya. IŞİD’in patlayıcı madde üretiminde kullandığı 700’den fazla bileşeni inceledi.

3. CAR, silah ve patlayıcı madde üretimi için IŞİD’in kullandığı bileşen ya da mühimmatın üretim zincirinde yer alan 20 ülke ve 51 şirketi tespit etti.. 

4. Bu 51 şirketin yer aldığı listede 13 Türk şirketi var! (Aşağıdaki listede -Tablo 1- bu Türk şirketlerinin adlarını bulabilirisiniz)

5. CAR önemli bir noktanın altını çiziyor:

''IŞİD'in silah ve patlayıcı üretiminde kullandığı bileşenlerin tedarik zincirinin en çok tıkandığı halkası, 13 firma ile Türkiye'dir. Bu bileşenler, İŞİD'in, Irak ve Suriye'den elde etmeden önce Türkiye'de üretilen veya satılan kimyasal hammaddeler (prekursörler), konteynırlar; ateşleyici fitiller, kablolar ve tellerdir.''

İşte CAR'ın raporuna giren IŞİD'İn kullandığı bomba yapımında kullanılan Türkiye girişli kimyasal içerik de ihtiva eden muhimmatın bir kısmı! (Daha çoğunu raporda görebilirsiniz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 6. CAR, bu 51 şirketin mali ve üretim durumunu hükümetlerinden yardım alarak inceledi. Raporda adı geçen 38 şirket ve 19 ülke CAR'ın bu uluslararası çalışmasına belge, bilgi vererek şeffaf bir anlayış içinde oldular. 

7. Ne var ki, 13 şirket ve 1 hükümet, CAR'a yardımcı olmadı, belge ve bilgi paylaşmadı!  Türk şirketleri ve Türkiye Hükümeti!bCAR, raporunda Türkiye'deki şirketlerin muhasebe sistemlerini bilmediğini ifade ederek, silah parçalarının izinin kaybolduğunu yazıyor! Ayrıca Raporda şu kaydı düşüyor: ''Türk yetkilileri, Türkiye'den Kobani- Suriye'ye gönderilen çeşitli firma markalarından oluşan bomba ateşleyici fitil ve kabloların ulaşım zincirine dair defalarca tekrarlanan bilgi ve belge taleplerimize cevap vermedi'' 

8- Bunun üzerine CAR, diğer şirket ve ülkelerle görüşüyor. Hindistan'daki 7 şirket nereye, nasıl ihraç ettiklerini açıklıyor. Hindistan şirketleri, tüm bahsi geçen malzemeleri Türkiye'de lisansı olan firmalara ihraç etmişti! Bu kimyasal ve el yapımı bomba yapımında kullanılan malzemeleri farklı tarihlerde Türk şirketleri ithal etmişti! Belge ve tarihleriyle sabit!

9. IŞİD'in kullandığı bomba yapımında kullandığı kimyasal maddelerin ve silahların peşine düşen CAR, Türk Hükümeti ve bahsi geçen şirketlerle temasa geçiyor ama bilgi alamıyor. Bu maddelerin uluslararası ticarette, nerede kullanılacağı belirtildiği sürece yasal olduğu biliniyor.. Ama IŞİD gibi kanlı bir terör örgütüne intikal ettirilmesi bir SAVAŞ SUÇUDUR!  

Rapor, önümüzdeki aylarda terörizme açıkça destek olduğuna dair delilleri içermesi dolayısıyla Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in adı geçen Yaptırım Kmitesi gündeminde Uluslarası Ceza Mahkemsinde yargılanması için dayanak olabileceğini düşünmek gerekir.. Bu durumda siyasal sürecin ve bugünkü siyasal tablonun altüst olması kaçınılmazdır..

Raporun orjinali için BURAYA tıklayınız..

 

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…