Antalya, İzmir ve Kuşadası'nda faytonculuk faaliyetleri yasaklansa da İstanbul Adalar'da atların esareti devam ediyor. En son Ruam taraması sonucu hastalık tespit edilen 81 at öldürüldü. 1800 e yakın at, adalarda, bakımsız barınaklar ve yetersiz beslenme gibi kötü koşullarda ölümcül bir kar hırsıyla çalıştırılıyor.
Agence France-Presse (AFP), Adalardaki bu at kıyımını araştırdı, taraflarla konuşarak bir video hazırladı. PoliTez.com bu videoyu türkçe altyazıyla yayınlıyor. Videoyu convert eden ve türkçe altyazıları çeviren: Deniz Onur Özgen
PoliTez --TBMM Hayvan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre Adalar’da 2011 yılından beri toplam 621 at ruam dolayısı ile öldürüldü. Son ölümlerle birlikte bu rakamın 701’e ulaştı.
Hayvan Hakları savunucuları bu durumun Tarım ve Orman Bakanlığı, il ve ilçe tarım müdürlükleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar Belediyesi ve Kaymakamlığin yıllardır adalarda izlemeyi sürdürdüğü fayton politikasının bir sonucu olduğunu söylüyorlar.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçildiği takdirde faytonları kaldıracağını ifade ettiğini hatırlatıyorlar. Ekrem İmamoğlu 27 Mart’ta 'Oylarımız Hayvanlar İçin' kampanyasında 'Söz Veriyorum' taahhütnamesini imzalamış ve 20 Haziran'da verdiği röportajda, fayton uygulamasına son verileceğini beyan etmişti. Buna karşın seçim sonrası verdiği sözleri henüz yerine getirmedi.
Bir yandan aktivistler İBB önünde 'Yaşam Nöbeti' tutarken, 'Ekrem İmamoğlu sözünü tut, İstanbul Adalar’da fayton devrini kapat' başlığı ile Faytona Binme Atlar Ölüyor Inisiyatifi sözcüsü Elif Ertürk'ün başlattığı kampanyayı şu ana kadar 631 bin kişi imzalamış bulunuyor.
Mücadele halen TBMM düzeyinde de sürüyor: Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, Mayıs ayından bu yana yapılan görüşme ve sunumlarda aynı ortak talebi dile getirdi ve TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’na bu yönde raporlar sundu. Şimdi yasama sürecinde atlı faytonların tamamen yasaklanması için mücadele sürdürülüyor.
Aynı zamanda atlı faytonların tamamen kaldırılması için yıllardır sayısız hayvan özgürlüğü aktivisti ve hayvan hakları örgütü hem yasal düzeyde mücadele veriyor hem de Kadıköy’den Büyükada’ya kadar çeşitli yerlerde çok sayıda eylem yapıyor. Yani bu çağrı, bugün ilk kez İBB’ye yönelik yapılmadı. Yıllardır farklı yetkili kurumlar düzeyinde de görüşmeler yapılıyor. İmamoğlu’nun sözünü tutması ve yetkili kurumların öldürülen atlar için resmi açıklama yapması için kış soğuğunda, yağmur - çamur demeden Yaşam Nöbeti tutan hayvan özgürlüğü aktivistisleri de bu mücadelenin en güncel ve en güçlü seslerinden biri.
Yetki İBB’de olduğu için bu sömürü ve zülum sistemini bitirmek bugün İmamoğlu’nun elindedir. Seçim öncesi kitlelerin umudu olarak çıkan İmamoğlu bugün gerekli adımları atarak Adalar'da Fayton sömürüsünü kaldıran siyasetçi olarak tarihe geçebilir. İmamoğlu’nun bu adımı atacak cesareti kendisinde bulmasını, rant değil, hak odaklı hareket etmesini tüm İstanbul halkı beklemektedir.