Bilim insanları: Bebek gezegenin doğumuna dair ilk doğrudan kanıtı gördük

22 Mayıs 2020
Bilim insanları: Bebek gezegenin doğumuna dair ilk doğrudan kanıtı gördük

Bilim insanları, bebek gezegenlerin doğumuna dair ilk doğrudan kanıt olabilecek yeni görüntüler elde etti. Yeni görüntüler, başka bir dünyanın oluşumuna özgü "sarmalı" gösteriyor

Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskobu, dönmekte olan yoğun bir toz ve gaz diski gözlemledi. Diskin içinde "sarmalı" olan spiral bir yapı görülüyor, ki bu yapı yeni bir dünyanın oluşumuna mahsus bir gösterge olabilir.

Bilim insanları gerçek doğum sürecinin izlenmesine imkan tanıyan bu araştırmanın, evrene dağılmış haldeki binlerce dış gezegenin oluşumunu anlamamıza yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Çalışmaya liderlik eden Fransa'daki PSL Üniversitesi Paris Gözlemevi'nden Anthony Boccaletti, "Bugüne kadar binlerce dış gezegen keşfedildi, ancak bunların nasıl oluştuğuna dair çok az şey biliniyor" dedi.

Bilim insanları gezegenlerin genç yıldızları çevreleyen ve soğuk gazla tozun kenetlendiği tozlu disklerden oluştuğunu bilmekle beraber, yeni gözlemler bu sürece dair yeni bilgiler sağlayacak.

Boccaletti, "Gezegenlerin oluştuğu anları yakalayabilmek için çok genç sistemleri gözlemlememiz lazım" ifadesini de kullandı.

Yeni görüntüler, 520 ışık yılı uzaklıktaki AB Aurigae yıldızının etrafında oluşan devasa bir toz ve gaz spiralini gösteriyor. Gezegenlerin bu gaz yığınlarını Dünya'dan görülebilecek şekilde etkilemesi sebebiyle bu spiraller bebek dünyaların doğumu anlamına geliyor.

Gezegen yıldızının etrafında döndükçe, dalga spiral bir kol şeklini alıyor. Yeni resimlerdeki "sarmal" bu etkilerden birine işaret ediyor. Dolayısıyla bu, yeni bir gezegenin oluşmakta olduğunun göstergesi.

sosyalmedya-bebekplanet.jpg
AB Aurigae sisteminin resimleri, çevresindeki diski gösteriyor. Sağdaki resim, soldaki resimde kırmızı bir kareyle işaretlenen alanın büyütülmüş hali. Resimde diskin iç bölgesi görülüyor. Bu bölgedeki sarı renkli çok parlak "sarmal" (beyaz çembere alınmış), bilim insanlarının yeni bir gezegenin oluştuğunu düşündüğü noktaya işaret ediyor. (ESO / Boccaletti ve diğerleri)


Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan, Bordeaux Astrofizik Laboratuvarı'ndan Anne Dutrey, şu ifadeleri kullandı:

Sarmal, gezegen oluşumuna dair bazı teorik modeller sonucu beklenen bir şey.

Biri gezegenin yörüngesinde içeri doğru kıvrımlanan, diğeri de dışarı doğru genişleyen ve gezegenin konumunda birleşen iki spiral arasındaki bağlantıya işaret ediyor. Spiraller, disk kaynaklı gaz ve tozun katılarak oluşmakta olan gezegeni büyütmesine imkan tanıyor.

Independent Türkçe

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…