Kent Emekçileri Dayanışması: Geleceğimiz Torbaya sığmaz!

11 Kasım 2020
Kent Emekçileri Dayanışması: Geleceğimiz Torbaya sığmaz!

Kadıköy’de bir araya gelen Kent Emekçileri Dayanışması (KED), Meclis’e sunulan ve işçilerden gelen tepkilerin ardından geri çekilen yasaya ilişkin bir açıklama yaptı. AKP’nin işsizliğe karşı aldığı bir tedbir olarak gösterdiği yasanın emekçilerin hayatını daha zorlaştıracağını belirten KED üyeleri açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

İŞÇİ SINIFININ ÖRGÜTLÜ TEPKİSİ İLE GERİ ÇEKİLDİ’

Özellikle birçoğu, AVM'lerde, marketlerde, mağazalarda, okullarda, hastanelerde, kısacası kentin her alanında çalışan, 25 yaş altı genç işçiler için büyük bir güvencesizlik ve eşitsizlik ortamını beraberinde getirmeyi de hedefleyen bu torba yasaya karşı Kent Emekçileri Dayanışması olarak sessiz kalamazdık, sessiz kalmıyoruz ve çok net bir şekilde söylüyoruz. Bu işçi emekçi düşmanı kanun teklifi bir an önce geri çekilmeliydi.

Aldığımız haberlere göre kanunun bu güvencesizliği düzenleyen 33 ve 37 maddeleri işçi sınıfının örgütlü tepkisi ile şimdilik geri çekildi.

ELİMİZDE KALAN SON SOSYAL HAKLARIMIZ DA ORTADAN KALDIRILACAKTI’

Getirilen bu kanun teklifi bu haliyle yasalaşsaydı, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü milyonlarca çalışan, birikimsiz, geleceksiz ve güvencesiz bırakılacaktı. İşçileri, belirli süreli iş sözleşmesi adı altında kullan-at modeline mahkûm bırakan bu kanun teklifi, elimizde avucumuzda kalan sosyal haklarımızı da ortadan kaldıracaktı. Bu yasayla kabul ettirilmeye çalışılan, alın terimizin güvencesi olan kıdem ve ihbar tazminatımızın fiili olarak gasp edilmesi, zaten yaşı 65'e dayanan emeklilik hakkımızın yok edilmesidir.

2019 yılından itibaren iş yaşamına giren bir emekçi artık 9 bin gün prim ödeyerek 65 yaşında emekli olabilecekti. Bu yasa ile 25 yaşından önce ve 50 yaşından sonra sözleşmeli çalışan bir işçi sadece 25-50 yaş arasında kesintisiz her gün çalışırsa 9 bin gün primi doldurabilir. 1 gün bile işe ara verse ya da işsiz kalsa 65 yaşında bile emekli olamayacaktı.

Milyonlarca işsizi siz yarattınız. Şimdi zaten işsizsiniz diyerek bizlerden sosyal haklarımızı, kıdem tazminatımızı almak istiyorlar.

Bu iki madde geri çekildi ama kabul edilen maddelere göre Torba yasa ile sigortasız işçi çalıştıran patronlar affedilecek ve kendilerine günde 44 TL prim desteği verilecek. Patronların kaçak çalıştırdıkları işçiler için ceza ve geçmişe dönük prim ödememesi sağlanarak, sigortasız çalışma ödüllendiriliyor.

AKP 7 YILDIR KIDEM TAZMİNATINI KALDIRMAYA ÇALIŞIYOR’

Bizler, AKP iktidarın 7 yıldır sürekli kıdem tazminatı ortadan kaldırmaya yönelik hamleler yaptığını görüyoruz. Her seferinde oluşan tepkilerden çekinerek tasarıları geri çeken AKP İktidarı eminiz ki bu 25-50 yaş gündemini de sürekli sıcak tutacak başka başka torba yasalar içerisinde yeniden yeniden deneyecektir. Kıdem tazminatımıza ve geleceğimize ne olursa olsun dokundurtmayacağız.

Ayrıca bu Torba yasada, patronlara yine bir sürü teşvik var, bu torba yasada vergi affı var, bu torba yasada varlık affı var, bu torba yasada emekçilerin maaşlarından kesilerek oluşturulan İşsizlik fonunu yine patronlara yağmalatacak maddeler var. Patronlara teşvik vermekten yorulmadınız ama işçiye ayda 1070 TL ile bekle diyorsunuz.

TÜM ÇIKARDIĞINIZ YASALAR İŞÇİ DÜŞMANI’

Tüm çıkardığınız yasalar işçi düşmanı, ekonomik krizin bedelini yine emekçilere ödetmeye çalışıyorsunuz ama Sabancı Holding karını son 1 yılda % 33, Koç Holding %105 artırmış, korona virüs olmasına rağmen üretime hiç ara vermeden işçilerin ölümüne neden olan Vestel şirket rekoru kırarak %552 artırmıştır. Patronların durumu böyle, ya iktidardan garantili ihale alan müteahhitler ? Onlara da Son 5 yılda sadece 62 Milyar TL kur farkı ödendi.

Patronlar tarihi rekorlar kırıyorlar, müteahhitler mutlu neden krizin bedelini o zaman bizler ödüyoruz?

Dolayısıyla tazminatından, iş güvencesinden, sosyal güvenlik haklarından yoksun bırakılan bir çalışan kesim yaratacak olan bu kanun teklifi, işçiler arasındaki ayrımcılığı da arttıracaktır. Açık bir şekilde kazanılmış haklarımıza saldırı olarak değerlendirdiğimiz bu yasa tasarısının bizlere, emekçilere sus payı olarak dahi sunabileceği hiçbir faydası yoktur.

Kent Emekçileri Dayanışması olarak bir kez daha güçlü bir şekilde vurguluyoruz; bu işçi düşmanı teklifin ve bundan sonra benzerlerinin yasalaşmasına izin vermeyeceğiz! Bulunduğumuz her alanda emekçilerin sesini yükselterek torba yasaya karşı mücadelemizi büyüteceğiz!-İleri Haber

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…