'Devletin içini boşaltıp vakıflara geçiriyorlar. Sistemli bir operasyon var'

20 Nisan 2021
'Devletin içini boşaltıp vakıflara geçiriyorlar. Sistemli bir operasyon var'

İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün Hazine’ye ait Halkalı’daki 10 dekarlık arazisi, İlim Yayma Vakfı’nın kurduğu İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne devredildi. Soru önergesi veren CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, "Zirai karantina, bir ulusal güvenlik sorunu değil mi? Devletin içini boşaltıp vakıflara geçiriyorlar. Sistemli bir operasyon var" dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün Hazine’ye ait Halkalı’daki 10 dekarlık arazisinin, İlim Yayma Vakfı’nın kurduğu İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne devredilmesine ilişkin soru önergesi verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bu vakfa ilişkin bilgiyi geçiştirerek “genel geçer” bir yanıt verdiğini kaydeden Aygun, şöyle devam etti:

“Bakan Pakdemirli yanıtında, ‘İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’nün faaliyetlerini yürüttüğü taşınmaz Hazine adına kayıtlıyken tahsisi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmiştir. Taşınmazın vakıflara devri ile bakanlığımızın herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Yeni hizmet binası yapılıncaya kadar İstanbul Atatürk Havalimanı’nda hizmet verilecektir’ demiştir. İyi de hizmet binası tamamlanmadan, bu konuda hazırlık yapılmadan bu ne aceledir ki 10 dekarlık Hazine arazisini Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devrediyorsunuz?”

Pakdemirli, yanıtının devamında, laboratuvar analiz işlemleri için numunelerin gecikmelere neden olmayacak şekilde laboratuvarı bulunan Antalya, İzmir ve Mersin Zirai Karantina müdürlüklerinin yanı sıra Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İzmir Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü ile Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerine de gönderileceğini bildirdi. İthalat-ihracat iş ve işlemlerinde devamlılığın sağlandığını savunan Pakdemirli, “Taşınma nedeniyle aksaklık yaşanmaması için çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir” dedi.  

‘UMURLARINDA DEĞİL’

Yanıtı değerlendiren Aygun, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçen arazi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne devredilecek. Stratejik cihazların olduğu İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü, pandemi döneminde önemli bir denetim yapmakta ve karantina güvenliğini sağlamaktadır. Ancak halkın gıda güvenliği bile umurlarında değil” diyerek tepki gösterdi.  

Aygun, müdürlüğün taşınmasının telafisi olanaksız sıkıntılar doğuracağını vurgularken, “Zirai karantina, bir ulusal güvenlik sorunu değil midir” diye sordu. Pandemi döneminde yapılan bu devrin “devlet aklıyla bağdaşmadığını” belirten Aygun, burada daha farklı “hesaplar” olduğunu söyledi. Son dönemde belediyelerdeki bina ve arazilerin de vakıflara devredildiğine işaret eden Aygun, kısa bir süre önce Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyetinin Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredildiğini anımsatarak “Sadece Gezi Parkı değil, Galata Kulesi, Selimiye Kışlası, Adile Sultan Sarayı, Pera Palas Otel, Vefa Lisesi, Şişli Etfal Hastanesi, Sait Halim Paşa Yalısı Vakıflar’a tescil edilmişti. Kâğıt üzerinde olan, tanımadığımız vakıflara devirler yapılıyor. Devletin içini boşaltıp vakıflara geçiriyorlar. Sistemli bir operasyon var” dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, “Zirai karantina bir ulusal güvenlik konusudur” başlıklı bir açıklama yayınlamıştı

14 Ocakta TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Halkalı Ziraat Okulu’na ait olan ve Zirai Karantina çalışmalarının yapıldığı arazinin İlim Yayma Vakfı’nın üniversitesi olan Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne tashih edilmesini şu açıklamayla duyurmuştu:

''irai karantinanın, ülke ekosistemini ve yurttaşları dışardan gelebilecek hastalık ve zararlılara karşı koruyan uluslararası işbirliğini gerektiren teknik bir kamu hizmeti olduğu belirtilen açıklamada, “Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeleri ithal ve ihraç etmek, zirai karantina kontrollerine tabidir. İthalat ve ihracatta gerekli kontrollerin yapılması ve tedbirlerin alınmasında, uzman personel ile uluslararası normlara, teknik ve donanıma sahip zirai karantina yapılanması ve uygulamaları zorunludur” dendi.

Açıklamada, “İthalat ve diğer yollarla, bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin girişlerinde tarımı, ekosistemi ve halk sağlığını tehdit edecek zararlı ve hastalıkların kontrolünün sağlanamaması, ekolojik, ekonomik ve sosyal sorunlar yaratacak stratejik öneme sahip bir ulusal güvenlik sorunudur” 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…