Rizeli Tayyip Erdoğan nerdesin, memleketini Cengize mi sattın?

3 Mayıs 2021
Rizeli Tayyip Erdoğan nerdesin, memleketini Cengize mi sattın?

MHP adayını %49,73 oyla belediye başkanı yaptınız.  AKP'ye % 47.92 oranında oy verdiniz. Oy vermedikleriniz CHP ve HDP'li vekiller yanınızda. Verdikleriniz nerede?

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı İşkencedere Vadisi'nde yapılması planlanan taş ocağına tepkili yöre halkı eylemlerini sürdürmekte kararlı.

Taş ocağı çalışmalarının başlatıldığı vadiye çıkan yollar güvenlik güçlerince kapatılınca, bölge sakinleri patika yollardan nöbet tuttukları alana ulaştı.

Halkın karşı çıktığı proje kapsamında, iktidara yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding tarafından inşa edilecek ocaktan 16 milyona yakın taş çıkarılması planlanıyor. Çıkarılan hammadde, İyidere Lojistik Limanı inşaatında deniz dolgusu için kullanılacak.  

21 Nisan'da iş makinaları alana girdi, gerginlik tırmandı

Hammaddenin temini için taş ocağı ile bağlantı yoluna isabet eden Cevizlik ve Gürdere köylerindeki 17 adet taşınmazın acele kamulaştırmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı 20 Mart 2021 tarihli Resmi gazetede yayınlanmıştı. Bölge sakinleri bu kararın ardından vadide çadırlar kurarak, herhangi bir inşaat faaliyeti ihtimaline karşı nöbet tutmaya başlamıştı.

Proje gündeme geldiği günden bu yana protesto edilse de son günlerdeki gerginlik, Cengiz İnşaat'a ait iş makinelerinin 21 Nisan'da vadiye girmesiyle tırmandı.

Taş ocağının doğayı ve doğal yaşamı tahrip edeceğini, çay tarımı ve arıcılık sektörünün yok olacağını söyleyen bölge sakinleri, iş makinalarını durdurmak için harekete geçti. Haftalardır tutulan nöbetin yanı sıra on beş gündür süren eylemlerde köylülerle güvenlik güçleri sık sık karşı karşıya geldi.

 Bu sabah gelen haberler

Jandarma İşkencedere Vadisi'ni abluka altına aldı, yurttaşları vadiye sokmuyor. İkizdere halkının ağaçları kesiliyor, suları çamur akmaya başladı. Belli ki, AKP iktidarının gözünde, İkizdere Gündoğdu'lu Recep Tayyip Erdoğan'ın gözünde bu halkın bir Cengiz kadar değeri yok.. Onlar sadece bir oy pusulası kadar değeri var, o da seçim zamanları..

“Doğa sustuğu zaman insan konuşur.”J. J. Rousseau Devletin koruması gereken doğayı vatandaşlar devletten koruyor,ne acı!!Bir avuç gözü dönmüş zenginin değil bu ülke!!

İkizdere halkına da şunu hatırlatmalıyız..  Cenigiz İnşaat sizin hemşeriniz. Onun koruyucusu Tayyip Erdoğan sizin hemşeriniz. Son yerel seçimlerde oylarınızı Cumhur ittifakı partilerine bölüştürdünüz. MHP adayını %49,73 oyla belediye başkanı yaptınız.  AKP'ye % 47.92 oranında oy verdiniz. Oy vermedikleriniz CHP ve HDP'li vekiller yanınızda. Verdikleriniz nerede?

Direnen kadınlar ''Başaracağımıza inanıyorum ama Allah aşkına bize herkes destek versin. Gece uykumuz yok, gündüz duruşumuz yok. İşimizi gücümüzü hep bıraktık. Yazık günah değil mi bize?'' diye sesleniyor.

Köylülerin avukatı yaşanan hukuksuzluğu haykırdı. Bölgede bulunan CHP milletvekili Mehmet Bekaroğlu, eyleme desteğin olmadığından yakındı. Eski bakan ve Rize'li olan hayatı Yazı'nın dün bölgeye gelerek köylülere 'merak etmeyin 10 yılda eski haline gelecek' şeklindeki sözlerine 'Sen Tanrımısın' diye tepki gösterdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal vinçin üzerine çıkarak çalışmaları durdurdu

Cengiz'in taş ocağı için açılan yol

Cengiz holding tam kapanmayı fırsat bilip İkizdere vadisindeki doğa talanına hız verdi.

Cengiz’in taş ocağı için açılan yol bu. Katliam başladı. Ocak açıldığında 370 bin m2 orman yok edilerek yılda 20 milyon ton taş dinamitle patlatılarak çıkarılacak. Yüz bin ağaç sayısız endemik canlı ile beraber dünyada korunması gereken #İkizdere vadisi mahvolacak.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…