İlk defa ortaya çıkan fotoğraflar! İşte SADAT’ın yurt dışı eğitim kampları

18 Ocak 2022
İlk defa ortaya çıkan fotoğraflar! İşte SADAT’ın yurt dışı eğitim kampları

Gazeteci Aytunç Erkin bugünkü yazısında SADAT’ın yurt dışı eğitim programlarını ve çalışmalarını gözler önüne serdi. Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, SADAT'ın AKP'den aldığı maddi desteği yazdı.

Sözcü yazarı Aytunç erkin bugünkü köşe yazısında  askeri danışmalık şirketi olarak anılan ve iktidar partisi AKP ile bir çok bağı olduğu iddia edilen  SADAT’ın yurt dışı eğitim kamplarınınım fotoğraflarını yayınladı.

İşte Aytunç Erkin’in yazısı:

Peter Waren Singer’ın yazdığı ‘Kiralık Ordular-Özel Askeri Şirketler’ isimli kitabını okuyunca kafasında şimşek çakıyor ve “Neden Türkiye’de olmasın?” diye düşünüyor.

Sonra anlatıyor:

… Suudi Arabistan’da; VINNELL adlı şirket; stratejik mevkileri kollayarak rejimi koruyan “Suudi Ulusal Muhafızları”na eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyor.

… BDM şirketi; Suudi Arabistan ordusuna ve hava kuvvetlerine lojistik, eğitim, istihbarat, danışmanlık ve operasyon hizmetleri veriyor. Booz-Allen Hamilton şirketi; harp akademilerini eğitiyor yönetiyor.

… SAIÇ Şirketi; donanma ve hava savunmasına destek hizmeti veriyor. O’Gara Şirketi; kraliyet ailesini koruma, yerel güvenlik güçlerine eğitim, kontr-terör ve meskûn mahal eğitimi sağlama hizmeti veriyor.

… ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı kontrolünde hizmet gören 70 özel savunma danışmanlık şirketi varken; bu şirketlerin hizmet verdiği ülkelerin ABD’nin iradesi dışında hareket etmesinin mümkün olamayacağı düşünüldüğünde işin fecaati ortaya çıkıyordu.

Konuştuğu gazeteci “Bunu fark edince ‘Biz de böyle bir şirket kurmalıyız’ mı dediniz?” sorusunu yöneltince diyor ki:

“… Evet, tabii. Devletimizin kontrolünde, eski Osmanlı coğrafyasındaki Müslüman ülkelere ihtiyaç duydukları hizmet verilmeliydi. Bu şirketler aynı zamanda ülkemizin dış politikasının da bir enstrümanı olmalıydı. 28 Şubat 2012 tarihinde Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat, Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ni kurduk. Kurulması da zaman aldı; bunu bürokrasiye ve siyasi iradeye anlatmak çok kolay olmadı.” (28 Ocak 2018/Habertürk)

SADAT’tan bahsediyorum…

Bir dönem Cumhurbaşkanı Başdanışmanı da olan SADAT’ın kurucusu emekli Adnan Tanrıverdi’nin neden böyle bir şirket kurduklarını anlattığı röportajın satır aralarında ‘Gölge Ordu’nun izlerini buluyorum.

‘Ulaşlı Kampı’ ve Akşener’in iddiası

Ersin Eroğlu/Caner Taşpınar’ın birlikte yazdığı ‘Gölge Ordu/SADAT’ın sır perdesi aralanıyor/Kırmızı Kedi Yayınevi’ kitabını önceki gün bitirdim ve son 10 yıldır tartışılan yapılanmayla ilgili somut bilgilere ulaştım.

Örneğin… SADAT’ın eğitim kamplarıyla ilgili iddialar yıllar öncesine dayanıyor. Medyaya yansıyan ‘Ulaşlı Kampı’ iddiası, İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in Konya ve Tokat iddiasının üzerinden yıllar geçti. İki genç gazeteci, Ulaşlı Kampı ve Edirne üzerinde araştırmaya koyuluyor:

“… Bir kaynak ile masaya oturduk. Elindeki fotoğrafları çıkarıp önümüze koydu. SADAT eğitim kampları fotoğrafları ile birlikte ‘bu fotoğraflar gerçek mi?’ sorusu da masada duruyordu. Fotoğrafları araştırmaya başladık. SADAT’ın eğitim kamplarını bize teslim eden kaynak, fotoğraftaki kişileri ve fotoğrafın çekildiği yeri bilmiyordu. Önümüzde yanıt bekleyen soruların sayısı gittikçe artıyordu. Öncelikle, fotoğraflarda ‘eğitmen’ olarak görülen kişiyi araştırdık.”

Kim bu SAT’çı eğitmen?

SADAT’ın eğitim kampında ders veren kişi emekli SAT (Su altı Taarruz Komandosu) Komandosu Önder Akgün…1986 yılında Deniz Lisesi’nden ve 1990 yılında ise Deniz Harp Okulu’ndan teğmen rütbesiyle mezun oldu. SAT kursunu birincilikle kazandı ve birinci olarak bitirdi. Donanmanın değişik birimlerinde görev alıp 2010 yılında kendi isteğiyle ayrıldı. Önder Akgün, TSK’dan kendisini tanıyanların anlattığına göre, SADAT’ın fikirlerini benimseyen bir isim değil. Akgün maddi gerekçelerle SADAT eğitimlerinde yer aldı.

Ve geliyoruz kamuoyunun ilk kez göreceği fotoğraflara.

SADAT’ın yurtdışı eğitim kampı fotoğraflarında hem silahlı hem de silahsız eğitimler verildiği görülüyor. Eski SAT’çı Önder Akgün’ün Kamerun, Kenya, Ürdün ve Sudan’da çekilen fotoğraflarında orduların nasıl eğitildiği anlaşılıyor. Ve… SADAT, 2019 yılında IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na katılmıştı. Bu fuarda çekilen fotoğraflarda da Önder Akgün var.

Peki ya Türkiye’de de eğitim yapıldı mı? Bunu da kitaptan okuyun derim:

“…Aydınlık yani ışık olsa da korkularımız, yani ‘gölgeler’ hep en yakınımızdadır. İlk insandan, Avrupa Rönesansı’na kadar, insanın doğa karşısındaki bilgiden uzak oluşu, ‘gölge’ karşısında korku dolu ve masalsı bir atmosfer içinde yaşamasına neden oldu. İslam dünyasında üç boyutlu resme, yani gölgeye yer yoktu, tabuydu. Korkularıyla yüzleşemeyenler geride olmaya mahkûmdu. Her gerçeğin bir gölgesi elbette olur… Kıymetli okur, biz bu kitapta gölgelerin üzerine gittik.”

Barış Pehlivan yazdı: AKP 'Gölge Ordu' SADAT'a binlerce dolar yatırmış

SADAT, AKP VE İKTİDARINDAN YARDIM ALDIMI

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, bugünkü yazsında bu soruyu şu sözlerle dile getiriyor:

“Hükümetin, AK Parti’nin veya Cumhurbaşkanlığı’nın SADAT’a resmi ya da gayri resmi olarak maddi desteği var mı?”

SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi, Habertürk’ten Kübra Par’ın bu sorusuna şöyle yanıt vermişti:

“Hayır, hiçbir destek almadık.”

Sahi, gerçek miydi bu?

Bugün Ersin Eroğlu ve Caner Taşpınar imzalı bir kitap okurla buluştu: Gölge Ordu.

SADAT’ın sır perdesini aralamayı amaçlayan kitabı karıştırınca soruma yanıt buluyorum.

Bakın, SADAT 28 Şubat 2012’de kuruldu. Hemen sonra Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın kapısını çaldı. Amaçları 17-21 Şubat 2013 tarihleri arasında Abu Dabi’de yapılacak IDEX 2013 Savunma Fuarı’na katılmak için destek almaktı. Beklenen de oldu; 19 Kasım 2012’de başvurularına olumlu yanıt verildi.

Öyle ki SADAT’ın bizzat kendi faaliyet raporuna bu destek şu satırlarla yansıdı:

“Stant alanı Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından ücretsiz tahsis edilmiştir. Böylelikle metrekare fiyatı 715 dolar olan 16 metrekare standın maliyeti 11 bin 440 dolar ve köşe stantlar için eklenen 200 dolar ile birlikte toplamda 11 bin 640 dolar devlet desteği kullanmış oluyoruz.”

Yani, Adnan Tanrıverdi gazeteciye verdiği yanıtta doğruyu söylemiyordu. SADAT’ın kendi raporundaki sadece bir örnek bile AKP iktidarından alınan maddi desteği gösteriyordu.

Bitmedi...

Dönemin Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar’dı.

SADAT’çılar IDEX 2013 fuarını tamamladıktan sonra hemen kendilerine maddi destek sağlayan Müsteşar Bayar’ı ziyaret etti.

2013 yılının mart ayında gerçekleşen ziyarette, SADAT Başkanı Adnan Tanrıverdi, SADAT üyesi emekli Kıdemli Başçavuş Reşat Fidan ve SADAT Eğitim Müdürü emekli SAT Başçavuş Mehmet Emin Koçak bulunuyordu. Tabii, hatıra fotoğrafı da çektirdiler. 

ARINÇ’IN ORDU KURAN PAŞASI 

Aslına bakılırsa, SADAT’ın kuruluşunda ve büyümesinde AKP hep itici güç oldu. “Gölge Ordu” kitabından öğreniyorum: Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç daha kuruluş sürecinde SADAT ile temasa geçmişti. Hatta Adnan Tanrıverdi’yi yanına çağıran Arınç, “Ooo paşam, ordular kurup silah yapıyormuşsunuz” demişti. Arınç karşı çıksa da SADAT raporlarında ismi “destek alınacak kişi” gibi geçiyordu.

Sadece bu kadar da değil...

Şeriat hukukuyla yönetilen, dili Arapça ve başkenti İstanbul olan bir İslam devletini amaçlayan ASRİKA projesi de SADAT’ın faaliyetiydi. Daha da acısı, böylesi bir organizasyonun sponsorları kamu kurumlarıydı: Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, HAVELSAN, AKP döneminin İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Bahçelievler Belediyesi, Esenler Belediyesi ve Sancaktepe Belediyesi...

Ne umut verici ki karanlık gölgelere ışık tutan kitaplar var.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…