Brezilya'da solcu Lula da Silva kazandı

30 Ekim 2022
Brezilya'da solcu Lula da Silva kazandı

Brezilya'da halk faşist Başkan Jair Bolsonaro'yu devirdi, yerine solcu eski Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva'yı seçti.Zafer, Silva için bir zamanlar düşünülemez gibi görünen, başkanlıktan hapishaneye ve geri dönüşe kadar çarpıcı bir siyasi canlanmayı tamamlıyor.

Yıllarca Amazon yağmur ormanlarının yok edilmesini hızlandıran ve Brezilya'da yaklaşık 700.000 kişinin ölümüne neden olan pandemiyi daha da kötüleştiren politikaları yürüten Bolsonaro, aynı zamanda sola karşı küstah saldırılarıyla aşırı sağın önemli bir uluslararası figürü haline gelmişti.

Daha yakın zamanlarda, Brezilya'nın seçim sistemini baltalama çabaları yurtiçinde ve yurtdışında özellikle endişe yarattığından Pazar günkü oylamaya dünya çapında dikkat çekti.Kanıt olmadan, cumhurbaşkanı ülkenin elektronik oylama makinelerini sahtekarlıkla dolu olarak eleştirdi ve ABD Başkanı Donald J. Trump gibi bir kaybı kabul etmeyebileceğini öne sürdü. Destekçilerinin çoğu, onun emriyle sokaklara çıkmaya yemin etti.

Pazar günkü sonuçlar, on milyonlarca Brezilyalı'nın, onun kutuplaştırıcı tarzından ve yönetiminin sık sık yaşadığı kargaşadan bıktığını açıkça ortaya koydu. 

Yine de, Luiz Inácio Lula da Silva aynı dönemde en dar zafer marjıyla kazandı ve başkan olarak karşı karşıya kalacağı derin bölünmenin sinyalini verdi. Pazar gecesi 99.98'i sayılan oyların Bolsonaro'nun yüzde 49.10'nuna karşı oyların yüzde 50.90'nını kazandı.

Eski bir metal işçisi ve beşinci sınıf eğitimi almış bir sendika lideri olan 77 yaşındaki Silva, görevinden ayrıldıktan ve 580 gün geçirdikten sonra yolsuzluk suçlamalarından mahkum edildi ve hapis yattı. Geçen yıl Yüksek Mahkeme, davalarında yargıcın taraflı olduğuna karar vererek bu mahkumiyetleri iptal etti ve seçmenler basitçe “Lula” olarak bilinen adamın arkasında toplandı.

Silva'nın zaferi aynı zamanda Brezilya'yı tekrar sola iterek, bir dizi solcu zaferin Latin Amerika'ya yayılmasında son halka oldu. Bölgenin en büyük yedi ülkesinden altısı, 2018'den bu yana solcu liderler seçti.

Ancak Silva, önemli zorluklarla karşı karşıya. Brezilya çevresel tehditlerle, artan açlıkla, hızla büyüyen bir ekonomiyle ve derinden bölünmüş bir nüfusla karşı karşıya.

Halk, "Her sorunun çözümü o değil. Ama o bizim tek umudumuz," diyor Silva için.

Brezilya, dünyada tamamen elektronik oylama sistemi kullanan tek ülke olduğundan, oyların sayımı nispeten hızlı gerçekleşti. 

Luiz Inácio Lula da Silva, the leftist candidate who was elected president, on the way to vote in São Bernardo do Campo, Brazil, on Sunday.
 
 
 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…