Askerlere ait yeni ses kayıtları çıktı: Bir tugay vuruldu, bir bölük yok oldu!

29 Şubat 2020
Askerlere ait yeni ses kayıtları çıktı: Bir tugay vuruldu, bir bölük yok oldu!

İdlib’deki bombardımana dair askerlere ait yeni ses kayıtları ortaya çıktı. Hava saldırısını birbirlerine aktaran askerler, 65’inci Mekanize Tugayı’nın vurulduğunu ve bir bölük kaybın olduğunu kaydetti.

Suriye ordusunun operasyon başlattığı İdlib kentine bağlı Seraqib ilçesinde 27 Şubat akşamı TSK birliklerine ve Türkiye’nin desteklediği selefi gruplara yönelik gerçekleştirilen hava saldırıda yaşanan asker kayıpları gündemin ilk sırasına oturdu.

Saldırıdan iki gün sonra İstanbul Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde kameraların karşısına geçen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, en son 33 olarak açıklanan hayatını kaybeden asker sayısının 36 olduğunu duyurdu. Erdoğan açıklamasında, yine bin 200 Suriye askerinin öldürüldüğünü ileri sürdü.

Ancak gerçekleşen saldırıya ilişkin ilk günden beri yansıyan kimi bilgiler ile ses ve görüntü kayıtları, hayatını kaybeden ve yaralanan askerlere dair açıklanan rakamlar konusunda kamuoyunun şüphelerine neden oldu. Saldırıya dair bu şüpheleri artıran yeni ses kayıtları ortaya çıktı.

Bölgede görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu askerlerin kendi aralarında sohbet ettikleri WhatsApp grubunda yer alan ses kayıtları Youtube’da paylaşıldı.

Paylaşılan 4 dakika 5 saniyelik bu ses kayıtlarından bir bölümü saldırı gecesi bazı Twitter kullanıcıları tarafından paylaşılmış, ancak bir süre sonra silinmiş ve Twitter’a ise yaklaşık 24 saat boyunca erişim sağlanamamıştı.

Youtube’da paylaşılan yeni ses kayıtları ise şöyle:

 
 
 
‘HİÇ KİMSE ORADAN SAĞ ÇIKAMAYACAK’
 
1. Asker: “Bakın size şöyle söyleyeyim; yaklaşık 45 gündür adamların yaptığı tek şey F16’larla bizi vurmak. Tank, toplarla, havanlarla yaptıkları tek şey bu. Hiçbir şey görmüyorsunuz. Hiçbir şeyi görmeden bulunduğunuz ev başınıza yıkılıyor. Sabahlara kadar durmadan bombardıman altındayız. Yaklaşık 4-5 gündür durumumuz bu. Girdiğimiz her evi başımızı yıkıyorlar. Her evden çıktığımızda yaralılarımız, şehitlerimiz oluyor. Yani bildiğin F16’dan kaçarak, eğer evden çıkabilirsen bomba sesini duymadan evden çıktıysan kurtulduğunun anlamıdır, eğer çıkamadıysan orda şehit olursun ya da yaralı olursun. 3-4 gündür yaşadığımız budur. Ve bu gece sıra bizim taburda. Adamların telsizini bir ÖSO birliğinden aldık. Adamların telsizini dinliyoruz. Bu akşam bizim tabura baskın yapılacak. Ben şuan Türkiye sınırları içerisine geldim. Şehitlerimizi, yaralılarımızı getirdik. Ama dediğim gibi 40’tan fazla yaralımız var. Bugün 11’den fazla şehidimiz oldu, dün 5’ten fazla şehidimiz oldu. Yani medya yalan paylaşımlar gösteriyor. Hiç gösterildiği gibi değil. Hiç kimse sağ çıkamayacak oradan. Eğer havadan destek birliği gitmezse hiç kimse oradan sağ çıkamayacak. Bunu kesin bilgi olarak veriyorum size. Tabur komutanımız bile oturduğu yerde ağlamaktan başka bir şey yapamıyor.”
 
‘65’İNCİ MEKANİZE TABURUNU VURMUŞLAR’
 
2. Asker: “Beyler 65’inci Mekanizenin taburunu vurmuşlar. Komple taburu uçak vurmuş. Çok sayıda şehit var diyorlar, en az 100. Taburu lağvedileceklermiş, yani adam kalmamış gibi bir şey. İnşallah yalandır ama tabur lağvedilecekmiş. Subayların bizim grupta konuştuğu bu.”
 
‘HABER BALON FALAN DEĞİL’
 
3. Asker: “Beyler bu az önceki konuşmayı kim gönderdi bilmiyorum da konuşmayı bir dinleyeyim dedim, o kadar yazmışsınız takip edemiyorum. Şuan sadece bizim getirdiğimiz şehit sayısı, biz araçlarla vuruldukları yerden getiriyoruz, yani 40’a yakın şehit getirdik sadece, yaralıları saymıyorum. Enkazın altında kalanları saymıyorum. Daha şimdi Cilvegözündeyiz, şehitleri indirdik, yaralıları da indiriyoruz. Moraliniz bozulsun diye söylemiyorum, bol bol dua edin arkadaşlar. Yani haber balon falan değil, birebir şahidim, yani aracımızda taşıyoruz şuan, şehitleri, yaralıları. Denildiği gibi 65’inci Tugay’ın bir bölüğü komple neredeyse yok olmuş. Daha enkaz altında da bir ton şey var. Belki bir bölük daha gitmiş, yani 65’inci tugay komple şehit olmuş olabilir. Arkadaşlar bu ses kaydından sonra şey yapayım dedim. Bol bol dua edin Allah’tan, işimiz Allah’a kaldı. Hepinize hayırlı geceler beyler...”
 
Ses kaydının devamında ise, saldırı gecesi paylaşılan yine bölgede görev yapan askerlere ait ses kayıtları yer aldı. Daha önce kamuoyuna yansımış bu ses kayıtlarında şunlar ifade ediliyordu: 
 
“* Sayın büyüklerim ve kardeşlerim şu Reyhanlı Devlet Hastanesi’ndeyim. Morg tarafında 58 tane şehir tabutu saydık. Hastaneye şuan hala şehitler gelmeye devam ediyor.
 
* Devrelerim 25-30 kadar şehit gönderdik kirpi ile Hatay Devlet Hastanesi’ne. Dahası da göçük altında var. Durum ciddi. Bir o kadar da yaralı var, bilginize.
 
* Kardeşim burası çok kötü, hıncahınç şehit getiriyorlar. Araçların içi şehit dolu, haberiniz olsun. Rabbim buradaki herkese yardım etsin. Vallahi kirpilerin içi şehit dolu. Hakkınızı helal edin, valla buradan sağ çıkmayı pek umut etmiyorum.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…