Tanrıça Demeter ve Akbelen

Gülüzar Özev

6 Ağustos 2023
Tanrıça Demeter ve Akbelen

''Doymak bilmeyen, en sonunda kendi etini yiyerek geberen Kral Ersiton şimdi Muğla Akbelen’de geziniyor. Zalimliğinden bir gram bile kaybetmeden. Akbelen halkı ormanını korumak için direniyor. Limak firması eli silahlı askerleri, tomaları halkın üstüne salarak 40.000 ağacı kesmiş durumda.''

 Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser.-Karl Marks

Ersiton  kendinden başka kimseyi düşünmeyen, halkına her türlü zulmü reva gören hayvan düşmanı, ağaç katili bir kraldır. Kral Ersiton bir gün şaşalı bir saray yaptırmak ister. Sarayın ön cephesi denize, arka cephesi yeşile bakmalıdır. Bir köyde ormanlı denizli tam da istediği bir yer bulur.   Bunun için emir verir adamlarına; “ tez zamanda kesin ormandaki tüm ağaçları.” Ağacın dalları göğü delermiş, yüzyıllık çınarmış, taze fidanmış, ulu kavakmış, nazlı serviymiş dinlemeyin. Bir anda ormanın içini çığlıklar kaplamış, bir bağırış bir çağırış. Yapma etme nidaları hem ağaçlardan hem de ormandaki peri kızlarından geliyormuş. Ama zalim kral Ersiton hiç söz dinlemiyor ağacı kesmek istemeyen köleleri kılıcıyla bizzat kendi boyunlarını kesiyormuş. Bütün bu olanlar bereket tanrıçası Demeter’in kulağına gitmiş.  Hemen yaşlı kadın donuna girerek kral Ersiton’a’a engel olmak istemiş. Yalvarmış kesme ormanı diye. Ersiton onun elinin tersiyle şiddetle itmiş.” Git kocakarı seni de diğerleri gibi öldürmeyeyim!”

Tanrıça bu, şakası olur mu?  Haber göndermiş açlık tanrısına Kral Ersiton’u “açlıkla terbiye etsin” diye. Çok güzel terbiye edilmiş kral(!). Bir gece vakti odasına giren açlık tanrısı Limos üflemiş kralın ağzına, açlık kokan nefesini. Açlık tanrısı Limos (Limak Holdinge ne kadarda benziyor ismi) bir de güzel sarılmış gerçek dost gibi, geçsin diye karnına doyumsuzluk iksiri. Açgözlü kral uyanmış birden açlıktan kıvranarak.  Getirin! Demiş ne varsa! Getirin demiş karnım guruldamakta. Yemiş, yemiş, yemiş. Yedikçe acıkır olmuş. Ambarlarda tahıllar, ahırlarda hayvanlar kalmamış. Mitoloji bu ya o kadar yemeye rağmen ne şişmanlıyormuş, ne şekere tansiyona yakalanıyormuş. Yiye yiye halkta bir şey kalmamış. Geriye bir şey kalmayınca kızını satarak yiyecek elde etmeye başlamış. En sonunda kendi etini yiyerek, kendi kanını içerek ölmüş.

Kral Ersiton şimdi Muğla Akbelen’de geziniyor. Zalimliğinden bir gram bile kaybetmeden. Akbelen halkı ormanını korumak için direniyor. Limak firması eli silahlı askerleri, tomaları halkın üstüne salarak 40.000 ağacı kesmiş durumda. 

İkizköylüler şimdi topraklarını koruma derdinde. Akbelen’de maden aranmasına engel olmakta. Birçok sivil toplum kuruluşu, çevreciler İkizköy halkına destek vermekte. 

Türkiye onlarca yıldır yağmacıların elinde. Bergama’da altın araması, Karedeniz’de HES’ler, Kaz Dağlarında maden arama, Ege ve Akdeniz kıyılarının katliamı, kesilen zeytin ağaçları… Daha nice doğa vahşetleri.

Bereket Tanrıçası, doğa zulmüne karşılık intikamını mitoloji gereği değil,  fiilen alıyor... İklimin dengesini bozarak, toprağı kaydırarak, seller yağdırarak… Bütün bunlardan en çok masum insanlar payını alıyor. Gözlerinin üstüne kâğıttan paralarla kapatmış körler bu durumu görmüyor. Doğa her vakit, şimdi bile dersini veriyor. Bu sene görülmemiş bir sıcaklık ve kuraklık yaşıyor Dünya.

Arkaik toplumlar ne güzel de görmüş bu günleri ve yaratmış efsanesini. Sadece mitlere bile kulak verse kral Ersiton gibileri. Dünya çok güzel yaşanılası bir dünya olurdu.  Fakat gerçek şu ki Kral Ersitonlar kar hırsından asla vazgeçmezler. Yapılması gereken halkın güçlü bir şekilde örgütlenmesidir.  Tek ve en acil çare budur…

-------------

Not; Ersiton ismi kolay olsun diye okunduğu gibi yazılmıştır.

Akbelen; Mugla/Milas/İkizköy’e yakın ormanlık alandır.

 

Yazarın Dİğer Yazıları

  1. Örgütlü Mücadelenin Gücü
    ''Daha önce emekli olabilecekler için prim sayısı 5000 gündü.  Kanun taslağı böyle hazırlanmıştı. Ancak 6 Şubattaki büyük Güneydoğu depreminin sonrasında hükümet gün sayısını birden 5975 güne çıkarttı.'' Vatandaşın emeklilik geliri…
  2. Göçebe toplumlardan bugüne Göçler
    İnsanlığın ilk eylemidir yürüyüş.  Dört ayak üstünde ilerleyen Homo erectusun,  ayağa kalkarak yürümesiyle başlar uygarlık yolculuğu. Antropolog Marvin Harris’in dediği gibi “ilkin ayak vardı”. Büyük göçün,  günümüzden iki milyon yıl…
  3. Deprem!
    Deprem!
    19 Şubat 2023
    Cellat kürsüde ikiyüzlüce konuşurken, müjde verircesine imar affı diye naralar atılırken, aslında sunulan halkın toplu cenaze namazı davetiyesiydi. İnsanlığının doğa olayları içinde en baş edemediği bir felakettir deprem. İlk çağlarda,…
  4. Serol Teber
    Serol Teber
    25 Ocak 2023
    ''Yeniçağ insanı sorunları kozmik güçlerin yardımıyla çözebileceğine inanıyor, rüya yorumları, fal baktırma, ruh çağırmayla ilgileniyor, bitkisel beslenmeye çalışıyor, arınma dansları yapıyor. Siyasete karşı ilgisiz. Yeşillikler içinde küçücük evinde sakin doğayla…
  5. Mahsa Amini ve Mücadeleci tüm kadınlara
    Bugün İran’da Mahsa Amani’nin öldürülmesi birkaç vicdansız polisin işi değildir. Kanunlar, töreler, gelenekler, dikta rejimi ve ataerkil sistem işbirliği etmiştir. Tıpkı Medusa söylencesindeki gibi. Ama ne mutlu ki Mahsa Amani’nin…
  6. Spartaküs ve Zenci İSyanı
    ‘’Tanrı herkesi hür yarattı, doğa kimseyi köle yapmamıştır.’’ (Alkidamas) Köle ayaklanması denilince ilk akla gelen şüphesiz Spartaküs’tür. Roma dönemine ait olan bu köle isyanını herkes bilir de İslamiyet dönemine ait…
  7. Rıza Şehri
    Rıza Şehri
    29 Nisan 2022
    ''Rıza Şehri’nde ortak paylaşım vardır. Kimse ihtiyacından fazlasını almaz. Zengin fakir ayrımı yoktur. Kapılar kilitlenmez, para kullanılmaz. Paranın yerine değiş tokuş esastır. Birlikte üretilir, birlikte tüketilir.'' Her yerde ve hep…
  8. Baharın Mitosları
    Baharın Mitosları
    28 Mart 2022
    Dünyanın birçok ülkesinde her yıl Newroz bayramı kutlanır. Bizim ülkemizde özellikle doğu illerinde baharın gelişini karşılamak için şenlikler, ritüeller yapılır. Newroz bahar bayramı olmakla beraber politik bir anlamda taşır. Nasıl taşımasın…
  9. cam tavan etkisi
    cam tavan etkisi
    3 Mart 2022
    “Cam ifadesi, engellerin açıkça görülemeyen ve aşılamayan niteliğini vurgulamaktadır. Cam tavan, görülmeyen azınlıkları ve kadınları, yetenekleri ve başarılarını göz önüne almadan şirketin üst basamaklarına çıkmaktan alıkoyan kırılmaz engel“ olarak tanımlanır.**…
  10. Mitoloji öğretiyor
    Mitoloji öğretiyor
    23 Şubat 2022
    Binlerce yıl öncesinden beri var olagelen, masallar, söylenceler, mitler bugün hala fırından yeni çıkmış sıcak ekmek tazeliğinde konuşuluyorsa  bir hikmeti vardır  bunun. Mitler yalnızca konuşuluyor mu..? Elbette hayır!  Yazılıyor çiziliyor,…
  11. Yunus Emre
    Yunus Emre
    31 Ekim 2021
    Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2021 yılını Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evran yılı ilan etti. Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı, Hacı Bektaş Veli’nin vefatının…
  12. Halide Edip Adıvar
    Halide Edip Adıvar
    8 Ağustos 2021
    “Gece, karanlık bir gece... Fakat insanın hayatında sabahı olmayan gece yoktur. Yarın bu korkunç geceyi yırtıp parlak bir sabah yaratacağız. Yalnız ışık geldiği vakit gözümüzü güneşe karanlığı gören baykuşlar gibi…
  13. Özgürlük (2)
    Özgürlük (2)
    17 Temmuz 2021
    Her sistem kendi insanını yaratır. Tüm kurumların örtük faaliyetleriyle, bireyin toplumsal mekanizmaya uygun davranış göstermesi sağlanır. Televizyon, basın, eğitim kurumları, kişinin  başka bir dünya mümkündür şeklinde  düşünmesini istemez. Hem üst…
  14. Özgürlük -1
    Özgürlük -1
    29 Haziran 2021
    “Özgürlük nedir” diye yoldan geçen herhangi bir kimseye sorsanız, muhtemelen şöyle söyleyecektir: “İstediğim zaman istediğim yere gidebilmek.” Kimilerince bu kadar kolay, bu kadar basit algılanır özgürlük. Oysa bu sözcük için insanlık çok mücadele vermiş, çok kan dökülmüştür.   ÖZGÜRLÜK    (1)…
  15. Yalnızlık ve halleri
    Yalnızlık ve halleri
    16 Haziran 2021
    Yalnızlık kimine göre aman çok iyi, kimine göre aman bıktım halleri. Çok iyi diyen de var yalnızlık için, çok kötü diyen de. Cenneti kimilerinin,  kimlerinse cehennemi. Yani bilmeyen yok, yalnızlığın…
  16. Zabel Yeseyan
    Zabel Yeseyan
    3 Haziran 2021
    1915 yılına gelindiğinde, Ermeniler için büyük kıyım başlamıştır. Osmanlı hükümetince tutuklu listesine alınan 214 Ermeni aydın içinde, tek kadın olarak Zabel Yesayan vardır. Genç yazar, bunun üzerine İstanbul’da bir hastanede…
  17. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Kadın Dergileri
    Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde ilk kez Rum Kadınları, Kypseli isimli kadın dergisi çıkarır. Editörü Efrosini Samarcidis‘dir. 1845 yılında İstanbul’da Rumca yayınlanan  Kypseli dergisi, 34 sayı çıkartılır.   “Şurasını iyi bilmek gerekir ki, ne…
  18. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadın Dernekleri
    ''Bu arada ilginç bir şey olur; Çarşaf yasaklanır. Evet, yanlış duymadınız, kadınların çarşaf giymesi men edilir. Tarih 2 Nisan 1892’dir. Sanmayın ki kadınlara özgürlüktür sebebi. Padişah Abdülhamit, siyasi nedenlerle güvenlik…
  19. Bacıyan-ı Rum: Anadolu Kadınlar Birliği
    Ahilerin helâl para kazanması gerekir. Bu hem vaciptir, hem sünnettir. Her kimin ki, meslek ve sanatı yoksa ona fütüvvet değmez. Ahinin 18 dirhem gümüş sermayesi ve mutlaka bir işi olmalı,…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…